Waarom schrijven juristen zo moeilijk?

Dat vroeg de redactie van Rechtspraak, magazine van de Raad voor de Rechtspraak, zich vorig jaar af. Het antwoord lees je in de Rechtspraak van november 2021. Hieronder vind je een samenvatting. Daarin worden alle juristen over één kam geschoren. Dat is natuurlijk niet terecht. Ik en veel andere juristen zien echt wel het belang van klare taal boven juridisch metselwerk. Sterker nog: zonder heldere juridische teksten zet je jouw lezers buiten spel.

Zeven redenen waarom juristen moeilijk schrijven

1 Gewoonte

Veel juristen geven geen prioriteit aan begrijpelijke taal. Ze zien het belang van klare taal vaak niet. Juristen onderling begrijpen het toch? Een advocaat legt het wel aan zijn klant uit, is de gedachte.

2 Cultuur

Juristen vinden moeilijke taal mooie taal. Het is heerlijk om die ingewikkelde juridische vaktermen en lange zinnen te gebruiken.

3 Status

Juristen vinden dat ze een prestigieus beroep hebben. Daar horen ingewikkelde, lange zinnen met veel vaktermen bij. Dat geeft status.

4 Sociale druk

Waarom zou je andere taal dan je omgeving gebruiken? Ook juristen zijn vatbaar voor sociale druk.

5 Juristen schrijven denkend

Juristen klimmen meteen in de pen. En terwijl ze schrijven scherpen juristen hun gedachten. In plaats van met de conclusie te beginnen, neemt de jurist de lezer mee in het denkproces.

6 Onzekerheid

Uit onzekerheid blijven juristen zo dicht mogelijk bij wetteksten en teksten uit rechtspraak. Want juristen willen juridisch waterdichte teksten.

7 Gemakzucht

Als je altijd in juristentaal hebt geschreven, is het heel moeilijk om op klare taal over te stappen. Een tekst in klare taal schrijven kost veel tijd en moeite. Dus wel zo gemakkelijk om juristentaal te blijven gebruiken. Helemaal als je niet zeker weet of klare taal juridisch waterdicht is.


Persoonlijke noot

Herkenbaar

Ook ik heb veel juristentaal gebruikt. Bij de start van mijn loopbaan speelden cultuur en omgeving een belangrijke rol. In de jaren daarna bleef ik juristentaal gebruiken vanwege het denkend schrijven. Gewoonte en gemakzucht lagen ook altijd op de loer, zeker bij tijdsdruk.

Het roer om

In de loop van de jaren raakte ik steeds meer overtuigd van nut en noodzaak om juridische teksten in begrijpelijke taal te schrijven. Als jurist schrijf je niet alleen voor andere juristen. Je schrijft voor klanten, consumenten, werknemers, huurders, burgers, rechtzoekenden, etc. Alleen met heldere juridische teksten bereik je die lezers, overwin je weerstanden, voldoe je aan verwachtingen en - niet in de laatste plaats - bereik je jouw doelen.

NB: Dit blogbericht verscheen eerder als artikel op LinkedIn.
Een reactie posten (0)
Nieuwer Ouder